Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği, Hayvan yetiştiriciliğinin geldiği nokta, kırmızı et açığının kapanması ve küçükbaş hayvancılığının yaygınlaştırılması konusunda görüş alış verişinde bulunmak üzere muhtarlarla bir araya geldi. 

Birlik Başkanı Akın, “Kırsaldaki insana destek olunmadığı zaman, hem işsizlik oranı artacaktır, hem üretim düşecektir hem de milli hasılatımız düşmüş olacak ve dışardan ithal etmek zorunda kalacağız.” dedi.

Malatya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından Kırsal kalkınma destekleri, Yeni teşvik desteklemeler ile ilgili bilgilendirme sunumunu çalışması yapıldı. Toplantıya Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Murat Nalçacı, TKDK il koordinatörü Murat Tunç, Tarım il Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Zeki Sadak, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı İhsan Akın Malatya’daki muhtar dernek başkanları, yetiştirici muhtar olan üyeler ve yetiştiriciler katildi. 

 “KIRSALDAKİ İNSANA DESTEK OLUNMAZSA…”

Hayvan yetiştiriciliği konusunda görüş alış verişinde bulunmak üzere Muhtarlarla bir araya gelen Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği İhsan Akın toplantıda şunları dile getirdi, “Buraya toplanmamızın sebebi hem hayvan yetiştiriciliği ne noktaya geldi, hem de bu konuda muhtarlarımın görüşünü almak üzere teşvik konusunda sunumlarımız olacak. TDK İl Koordinatörlüğünün çalışmaları var, yine Tarım İl Müdürlüğümüzün Kırsal Kalkınma ile desteklerle alakalı bilgilendirme tanıtımları olacak bunun için bir araya geldik. Biz bunu her yerde söylüyoruz, gıda ve su olmadan hiçbir canlı yaşayamaz. Bizler üreten toplumlar olmalıyız. Genel anlamda bakıldığında tüketen bir toplum olmaya gidiyoruz. Buradan tüm yetkililere ve idarecilere sesleniyoruz. Kırsaldaki insana destek olunmadığı zaman, hem işsizlik oranı artacaktır, hem üretim düşecektir hem de milli hasılatımız düşmüş olacak ve dışardan ithal etmek zorunda kalacağız. Bunun için küçükbaş hayvancılığına önemli destekler sağlandı, gerek devletimiz hükümetimiz önemli destekler vermektedir. Ama yerel yönetimlerin de elini değil, bedenini taşın altına koyma zamanı gelmiştir. Bu konuda tüm idarecilerime, küçükbaş hayvancılığına girdi maliyeti az olan hayvancılığa sosyal ve maddi anlamda destek olsunlar. Bunlar ise, yol, su, özel ihtiyaç, elektrik, tuzlak, yaylak, sulak alanlardır. Bunlar var ama yeterli değildir.”

“KIRMIZI ET AÇIĞINI KAPATMAK İÇİN…”

Kırmızı et açığının karşılanması için küçükbaş hayvancılığının yaygınlaştırılması gerektiğini söyleyen Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Zeki Sadak, “bildiğiniz gibi küçükbaş anlamda projelerimiz oluyor. Kırmızı et konusunda açığımız var, bu da kırmızı et fiyatlarında artışa sebebiyet veriyor. Maalesef kırmızı et açığımız küçükbaş hayvandan karşılanmak suretiyle büyük başlılığın yetersizliğinden kaynaklanan sorunlar devam ediyor. Bunu kapatabilmek için bakanlığımız 2010 yılından beri bir ithalat rejimi uygulamakta bu açık ithal hayvan ile kapatılamaya çalışılmakta ancak bugün geldiğimiz noktada kırmızı et açığını kapatmak için bir etki olamadı. Sadece büyükbaş ile kırmızı et açığını kapatmak yeterli değil. Bakanlık olarak küçükbaş hayvancılığının besi hayvancılığı yapılmak suretiyle kırmızı et açığını küçükbaş hayvancılığının yaygınlaştırılması, yetiştirilmesi ve bu açığın kapatılması noktasında bir yol izliyoruz. Bu bakımdan küçükbaş konusunda desteklemeler veriyoruz. Ayrıca birlikle beraber yeni bir projeyi de sunduk, Malatya’da etçil ırklar ve küçükbaş hayvancılığı yetiştirilmesinin yapılması hususunda inşallah GAP’a sunmuş olduğumuz bu proje burada bir ilk olacak bu proje sayesinde etçil ırkların ve koyun ırklarının yerleşmesini sağlayacağız” şeklinde konuştu.

HAYVANCILIK ALANINDA 30 PROJE

Hayvancılık alanında 30 projenin hayata gececiği müjdesini veren TDK İl Koordinatör Müdürü Murat Tunç, “Malatya’ya baktığımızda tarım ve sanayinin bir arada olduğu bir şehir olarak görüyoruz ama hayvancılık konusunda da önde olmasını istediğimiz bir şehir. Malatya için kırmızı et açığı ve küçükbaş hayvancılığı konusunda ne yapabiliriz diye düşündük ve çeşitli çalışmalarımız oldu. Bu konuda 20 tane süt inekçiliği projesini hayata geçirdik. Bugünden itibaren ilimizde 30 projenin Et besi projesini hayata geçireceğiz. Bunların içinde 3 tane küçükbaş hayvancılık projesi de var ama bizim amacımız bunu Malatya’da daha yukarıya çekme ve daha çok projeler yapmak hedefindeyiz” diye konuştu.

“HİBELERİ İMKÂN VE FIRSATA ÇEVİRİN”

Muhtarlar Daire Başkanı Murat Nalçacı ise, hibelerin fırsat ve imkânlara çevrilmesi ve vatandaşlara aktarılması gerektiğini savunarak şöyle konuştu,  “halk arasında bir söz vardır; paranın satın alamayacağı şeylere sahip oluncaya kadar zengin sayılmazsınız. Mutluluk, sevinç, sağlı gibi, Ne kadar paranız olursa olsun bunları alamazsınız, fırsat ve imkân gibi. Yeni Türkiye’de tarıma yatırımlar konusunda yenilikler sağlanmakta ve hibeler verilmekte. Ama önemli olan bu hibelerin imkân ve fırsata çevrilerek vatandaşa sunulması olarak değerlendiriyorum. Son döneme baktığımda tarım bakanlığımızın aklımıza ve hayalimize sığdıramayacağımız hibeler ve mükemmel kaynaklar var. Ama dediğim gibi bunun imkân ve fırsata dönüştürüp vatandaşa aktarılması gerekiyor.”

Anasayfa

Projeler

Basın

İletişim